Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel boerderijwoningen levensloopbestendig

Een woning kopen op latere leeftijd

1 februari 2024
Artikel

Je woonwensen bewegen mee met je levensfase. Op latere leeftijd wensen mensen steeds vaker gelijkvloerse woonruimte. Eventuele kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en levensloopbestendigheid wordt belangrijker.

Zelfstandig oud worden in een vertrouwde omgeving, regie houden over je eigen leven en actief blijven; dat is wat veel mensen wensen als ze ouder worden. Dan is het wel zo fijn om op tijd na te denken over je woontoekomst en kansen te pakken wanneer die zich voordoen.

Woonwensenonderzoek 55-plussers

Het Grote 55-plus Woonwensenonderzoek van Vereniging Eigen Huis geeft interessante inzichten, ook voor Van Stiphout als ontwikkelaar van onder meer het project Burgtse Buurt. Ons doel is om woningen te ontwikkelen die passen bij een duurzame woonbehoefte. Natuurlijk kijken we hierbij ook naar 55-plussers.

Op tijd voorbereiden

Uit het woonwensenonderzoek blijkt dat veel 55-plussers het nadenken over hun woontoekomst voor zich uitschuiven. Ze voelen zich nog jong en gezond. Toch is het goed om je op tijd voor te bereiden en stappen te nemen. Zeker bij nieuwbouw gaat er nog een poos overheen, voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Vanaf de start verkoop van een project duurt het snel anderhalf jaar of zelfs langer voor je een nieuwe woning kan betrekken.

Een levensloopwoning in Burgtse Buurt

Zoek je een levensloopwoning in Boekel? Bij vier huizen in het project Burgtse Buurt bieden we de optie om ze levensloopbestendig te maken. Deze woningen in het boerderijtype komen op een groter perceel, waardoor we ze op de begane grond naar wens kunnen uitbreiden tot levensloopwoning. Het betreft drie woningen in type E (woningnummer 27, 28 en 30) en één woning in type F (woningnummer 29).

kavelkaart Burgtse Buurt boerderijwoningen E en F
Een detail uit de kavelkaart van de boerderijwoningen type E en F

Met de levensloopoptie kies je voor een extra slaapkamer en tweede badkamer in een uitbouw op de begane grond. Dit legt de focus van de woon- en slaapfunctie beneden, zodat je de mogelijkheid hebt om gelijkvloers te wonen. De hoekwoningen (type E) krijgen een oprit met achterom. De tussenwoningen (type F) krijgen een parkeerplaats aan de achterzijde, eveneens met achterom. Zo heb je dus altijd parkeerplek nabij je huis. De achtertuinen van deze boerderijwoningen komen op het zuiden.

Burgtse Buurt optieplattegrond levensloopwoning gelijkvloers type E
Optieplattegrond boerderijwoning type E (hoekwoning)
Burgtse Buurt optieplattegrond levensloopwoning gelijkvloers type F
Optieplattegrond boerderijwoning type F (tussenwoning)

Voordelen gelijkvloers wonen

In eerste instantie lijkt de overstap naar een gelijkvloerse woning groot, zo blijkt ook uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis. In de praktijk geeft gelijkvloers wonen mensen juist meer overzicht, ervaren ze het schoonmaken prettiger en stelt het eventuele mantelzorg uit.

Het onderzoek noemt ook de wens van 55-plussers om over meerdere slaapkamers te beschikken. De levensloopbestendig te maken woningen in dit project bieden op de eerste verdieping twee slaapkamers met optioneel dus een slaapkamer op de begane grond. Met deze optie voor drie slaapkamers heb je genoeg ruimte om bijvoorbeeld logés te ontvangen of een hobby uit te oefenen. Op de tweede verdieping is bovendien een bergzolder.

Voordelen van nieuwbouw

Naast de mogelijkheid om een levensloopbestendige woning te creëren, brengt nieuwbouw ook voordelen op het vlak van comfort, duurzaamheid en financiën. Je hebt met nieuwbouw de eerste jaren amper onderhoud, wat scheelt in tijd en kosten. Bovendien is je nieuwbouwhuis gebouwd volgens de BENG-normen (BijnaEnergieNeutraal Gebouw). De gasloze woningen zijn zeer goed geïsoleerd, voorzien van een warmtepomp, WTW-installatie, zonnepanelen en vloerverwarming en -koeling. Het energielabel A+++ zorgt voor veel comfort en is beter voor het milieu.

Financiële mogelijkheden

Financieel blijken veel 55-plussers er goed voor te staan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de overwaarde van hun koopwoning benutten. Bovendien scheelt een duurzaam nieuwbouwhuis veelal aanzienlijk in de maandlasten vanwege de energiebesparing.

Wist je bovendien dat een energielabel sinds dit jaar ook invloed heeft op de hoogte van je leenbedrag? Met energielabel A+++ kun je zo’n €30.000 meer hypotheek ontvangen. Een financieel adviseur kan veel inzicht geven in de mogelijkheden en bijvoorbeeld woonlasten doorrekenen en de gevolgen van een pensioeninkomen.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar je persoonlijke mogelijkheden? De makelaar van Burgtse Buurt staat klaar voor advies.