Een woning kopen als starter

25 januari 2024
Artikel

In dit artikel lichten we de uitdagingen toe van starters op de woningmarkt en geven we mogelijke oplossingen om eigenaar te worden van je eerste koophuis.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel starterswoningen

De uitdagingen en kansen

Het zal je niet zijn ontgaan: er is veel behoefte aan nieuwe woningen. Zeker voor starters is het een uitdaging om een betaalbare woning te vinden. Om nieuwkomers op de woningmarkt een kans te geven, hebben we in het project Burgtse Buurt tien starterswoningen ontwikkeld. In samenwerking met de gemeente Boekel bieden we deze tussenwoningen (type B) aan tegen een extra scherpe prijs.

Burgtse Buurt Boekel interieur type B starterswoning tussenwoning
Een interieurimpressie van type B, een tussenwoning voor starters

Financiële positie van starters

Voor veel starters op de woningmarkt is het aankoopbudget een uitdaging. Ze hebben geen overwaarde van een eerdere woning, zoals doorstromers veelal wel hebben. Gelukkig zijn er ook positieve berichten. Diverse bronnen geven aan dat de positie van starters de laatste tijd wat is verbeterd, mede door loonsverhogingen. Ook telt een studieschuld minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag, terwijl het inkomen van een eventuele partner juist zwaarder weegt. Dit biedt mogelijk voordelen voor de maximale hypotheek die je kan krijgen.

Wijzigingen hypotheekmogelijkheden

Sinds begin dit jaar zijn er wijzigingen die voordelig kunnen uitpakken voor je hypotheek:

  • Zo is de ondergrens van de Nationale HypotheekGarantie (NHG) verhoogd naar €435.000. NHG biedt een financieel vangnet voor huiseigenaren. Als je een huis koopt met deze garantie, geven hypotheekverstrekkers je bovendien korting op je hypotheekrente.
  • Ook heeft een goed energielabel tegenwoordig een positief effect op de hoogte van het hypotheekbedrag. Het voorlopige energielabel A+++ van de woningen in Burgtse Buurt maakt het mogelijk om zo’n €30.000 meer te lenen. Zo’n hoger hypotheekbedrag wordt als verantwoord gezien, omdat je als woningeigenaar van een duurzaam huis minder energielasten hebt.
  • Wil je als single een huis kopen? Ook de hypotheekmogelijkheden voor alleenstaanden zijn dit jaar verbeterd.

Eigen geld of starterslening

Je vergroot je kansen op een eerste koophuis als je over eigen geld beschikt. Daarnaast heeft gemeente Boekel een financieel aantrekkelijke starterslening om starters op gang te helpen. Als je in aanmerking komt voor deze lening, kun je een extra bedrag lenen bovenop je maximale hypotheek met NHG. Hier hoef je dan tijdelijk geen rente en aflossing over te betalen.

Voordelen van nieuwbouw

In totaal bouwen we 36 koopwoningen in Boekel, waaronder de tien starterswoningen. Ieder type woning in het project krijgt zijn eigen indeling en specifieke kenmerken. Betaalbaarheid is bij de starterswoningen vanzelfsprekend extra belangrijk. Nieuwbouw biedt ook aanvullende voordelen:

  • De nieuwbouwwoningen hebben een koopsom vrij op naam (v.o.n.). Dat wil zeggen dat je als koper geen overdrachtsbelasting betaalt. Hierdoor valt de koopsom lager uit dan bij een bestaande woning, die je veelal koopt met kosten koper.
  • Een ander voordeel van nieuwbouw is dat je vooraf weet wat de prijs van een woning is, aangezien deze al vaststaat. Dat bespaart je de stress en onzekerheden van oplopende prijzen tijdens onderhandelingen.
  • Bovendien zijn de nieuwbouwhuizen in Burgtse Buurt energiezuinig. Dit geeft naast meer comfort en een bijdrage aan een beter milieu, ook een financieel voordeel. Dankzij het energielabel A+++ heb je relatief lage energiekosten, wat scheelt in je maandlasten.

 

Financieel advies

Overweeg je een starterswoning te kopen? Laat je goed informeren over je financiële mogelijkheden en plan een hypotheekadvies in. Bij het toewijzen van de woningen is je financiële situatie ook een belangrijk criterium. Een extra reden dus om je goed voor te bereiden.