Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel tweekappers vrijstaand geschakeld

Comfortabel en duurzaam wonen

31 januari 2024
Artikel

Burgtse Buurt krijgt een hoge kwaliteit van wonen. Dat zie je terug in de ruime opzet van de wijk en het behoud van groen. Het wordt een duurzame wijk met gasloze, goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen die voldoen aan de laatste normen. Energiebesparing, comfort en duurzaamheid gaan op die manier hand in hand. Het resultaat? Een woning die klaar is voor de toekomst.

Energielabel A+++

Alle woningen in Burgtse Buurt hebben een voorlopig energielabel A+++. We bouwen ze zeer energiezuinig volgens de BENG-normen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Bij de oplevering ontvangen ze het definitieve energielabel.

Hoger hypotheekbedrag met goed energielabel

Wist je dat een goed energielabel tegenwoordig een positief effect heeft op de hoogte van het hypotheekbedrag? Met het energielabel A+++ van Burgtse Buurt kun je tot circa €30.000 meer lenen. Zo’n hoger hypotheekbedrag wordt als verantwoord gezien, omdat je als woningeigenaar van een duurzaam huis minder energielasten hebt.

Duurzame installaties

We isoleren de huizen volgens de laatste normen en voorzien ze van duurzame installaties die zorgen voor verwarming (in veel gevallen ook voor koeling), warm water en ventilatie. Daarmee dragen diverse technieken bij aan comfortabel en duurzaam wonen in je nieuwe thuis.

Warmtepomp

In je gasloze woning verzorgt een warmtepomp op elektriciteit de verwarming en het warmtapwater. In de tussenwoningen voor starters (type B) betreft dit een ventilatiepomp. Bij alle andere woningen komt een lucht-waterwarmtepomp.

Vloerverwarming en -koeling

Iedere woning in Burgtse Buurt krijgt comfortabele, energiezuinige vloerverwarming. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om toch een aangename temperatuur te bereiken. Een extra voordeel voor woningen met een lucht-waterwarmtepomp: dit systeem kan ook koelen en geeft daarmee net wat extra comfort op warme dagen.

Warmteterugwinning

Het comfort in huis is ook afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. De woningen in Burgtse Buurt krijgen allemaal ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Dit WTW-systeem zuigt de vervuilde lucht uit je woning en gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Dit bespaart veel energie.

Zonnepanelen

Iedere woning in het project krijgt zonnepanelen. Het aantal en de positie van die panelen verschilt per woning.

Elektrisch koken

In een gasloze woning gaat ook het koken elektrisch. Dat kan op verschillende manieren:

  • Koken op inductie, wat gevoelsmatig lijkt op koken op gas. Dit is het meest duurzame elektrische alternatief. Aan = aan, uit = uit. Het is een veilige en snelle manier van koken.
  • Keramisch koken is qua aanschaf een budgetvriendelijk alternatief voor inductie. Wel heeft een keramische kookplaat meer tijd nodig om op te warmen. Met keramisch koken verbruik je dus meer energie dan met koken op inductie. Ook is het minder veilig dan inductie, omdat de kookplaten blijven nagloeien.
  • De stoomoven wint aan populariteit. Zo’n oven gebruikt stoom om je eten te bereiden, wat voordelen heeft op het gebied van gezondheid en smaak.

Je keukenleverancier kan je hierover goed adviseren.

Gescheiden wateropvang

Het water in de wijk vangen we gescheiden op. Het hemelwater van daken, garages en bergingen gaat naar een spui-/infiltratiesysteem in de voortuin. Alleen het vuilwater gaat via het rioleringssysteem naar het vuilwaterriool van de gemeente.

Zo’n gescheiden rioleringsstelsel maakt beter gebruik van water, wat ecologische en economische voordelen oplevert. Water dat niet gezuiverd hoeft te worden, komt terug in de grond en draagt daarmee bij aan de grondwaterstand. De scheiding zorgt bovendien voor minder belasting van het riool bij zware regenbuien. Ook hoeven rioolzuiveringsinstallaties dankzij dit gescheiden systeem minder water te zuiveren en kunnen ze de zuivering efficiënter uitvoeren.

Groenbeleving

Groen is belangrijk in Burgtse Buurt. Het bestaande groen behouden we zoveel mogelijk en bepaalt straks mede de sfeer in de wijk. Dat zie je vooral terug in het zuidoostelijk deel van het plan. De vrijstaande woning en een groot deel van de tweekappers krijgen door dit groenbehoud een omheining met volgroeide aanblik. Als erfafscheiding plaatsen we bovendien op diverse locaties een beukhaag of gaashekwerk met hedera.