boekel burgste buurt omgeving ontwikkellocatie nieuwbouw

Architect Peer Wolkers over het ontwerp

24 januari 2024
Artikel

Peer Wolkers van Omni Architecten tekende het ontwerp van Burgtse Buurt. Hij vertelt hoe hij te werk ging.

Ligging als inspiratie

“De ligging vormt voor mij de inspiratie. Dit project grenst aan de zuidzijde tegen de toekomstige nieuwbouwwijk De Burgt en vormt aan de noordzijde een nieuwe dorpsrand van Boekel. Daar wil ik een passende overgang in brengen, kijkend naar de breukrand en groenstructuur met erfachtige situaties.

Sfeerbepalend groen

Groen is belangrijk in Burgtse Buurt. Los van onze wens om het bestaande groen zoveel mogelijk te integreren in de nieuwe wijk, was behoud van groen ook een voorwaarde. De natuurlijke begroeiing is wat mij betreft een cadeautje. De volgroeide bomen zijn sfeerbepalend en geven de wijk straks een volwassen aanblik.

Burgtse Buurt Boekel kavelkaart situatie plattegrond
Het totaalplan van Burgtse Buurt

Entree met uitstraling

Een andere voorwaarde voor het ontwerp is de ontsluitingsweg naar de naastgelegen wijk De Burgt. De entree hiervan komt aan de straat de Burgt en laten we qua uitstraling passen bij de landelijke sfeer. De weg krijgt letterlijk en figuurlijk ruimte en geeft een karakteristieke openheid aan Burgtse Buurt.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel tweekappers vrijstaand geschakeld

Blikvangers

Ook het ontwerp van de woningen sluit hierbij aan. De dwarskappen op bewust gekozen posities maken diverse huizen gezichtsbepalend. Zeker de vrijstaand geschakelde woning vormt een blikvanger in de wijk.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel boerderijwoningen levensloopbestendig

Geïnspireerd op langgevelboerderijen

Aan de noordrand, tegen de straat de Burgt, komt een woningtype geïnspireerd op het oude buurtschap met langgevelboerderijen. Deze drie- en vierkappers hebben vanwege de breedte het voordeel dat je ze flexibel kan invullen. Dit, aangevuld met de deels diepe percelen, maakt het mogelijk om een aantal van deze woningen levensloopbestendig te maken.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel starterswoningen

Zoveel mogelijk ruimte binnen beperkt budget

Bij de starterswoningen is het vanzelfsprekend de uitdaging om voor een beperkt budget zoveel mogelijk ruimte te bieden. Aan de straatzijde komt het dak van de tussenwoningen hoger dan aan de tuinzijde. Dat maakt dat deze woningen qua ruimte ook steeds een starterswoning zullen blijven. Op de kop van deze rijwoningen komen kenmerkende hoekwoningen met dwarskap. In uiterlijk sluiten de rijwoningen daarmee aan bij de twee-onder-een-kapwoningen, wat de wijk samenhang geeft.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel ruimere rijwoningen

Meer ruimte

De ruimere rijwoningen hebben eenzelfde uitstraling als de starterswoningen. Ook daar geven de hoekwoningen met dwarskap karakter en meer ruimte binnenshuis. Die extra ruimte maakt deze rijwoningen geschikt om hier langere tijd te wonen, ook als gezin.

Nieuwbouw Burgtse Buurt Boekel tweekappers

Markeringspunten

De twee-onder-een-kapwoningen in de wijk zijn veelal ingenesteld in de groene omranding. Ook hier heb ik bewust gekeken waar een dwarskap komt en waar een langskap. Zo markeren ze punten in de wijk en vormen ze een logische opzet.

Harmonieus en kleinschalig

Het mooiste vind ik dat we in Burgtse Buurt met verschillende typen woningen een goede samenhang geven op een relatief compact oppervlak. Dit maakt het harmonieus en kleinschalig. De wijk heeft bovendien een eigenzinnig, nieuw straatbeeld dat tegelijkertijd past bij het buurtschap.”

Peer Wolkers – Omni Architecten